tisdag 1 oktober 2013

Surdegsbröd med rågsurdeg och graham

Jag gillar tanken med att ha en egen jäst- och bakteriekultur (surdeg) som man har hand om. Det är som en Tamagotchi :)



Här kommer ett recept på ett enkelt surdegsbröd. Det går att variera på flera olika sätt med mjölsorter och saker att trycka in (jag kommer köra valnötter nästa gång).

Anledningen till att det blev graham var för att jag hade slut på råg för att mata surdegen med, så graham fick duga.

Recept 

Dag 1 förmiddag
1 dl rågsurdeg
2 dl graham (välj viljet mjöl du vill)
2 dl vatten

Blanda ihop ingredienserna och låt stå framme minst 4 timmar i rumstemperatur tills att degen bubblar ordentligt.

Dag 1 kväll
degen från förmiddagen
1kg vetemjöl
600 ml vatten
35 gram bra salt gärna havssalt

Häll upp vatten och salt i bunke. Häll i 4/5 delar av mjölet och degen från förmiddagen. Rör om ordentligt. Tillsätt resten av mjölet.

Lägg på en handduk och låt degen vila 1,5 timme.

Nu är det dags för att knåda.
Knåda degen tills att den släpper från bordet (för mig tog det ca. 5 minuter).

Lägg degen i jäskorg med en mjölad handduk (har du inte jäskorg fungerar det med en bunke, men tänk på att det är denna form som brödet får när det gräddas sedan).
Lägg in degen i kylen, där kommer den jäsa långsamt och få en massa smak. Längre jäsning = mer smak, min fick jäsa i kylen i 20 timmar.

Sätt ugnen på 230 grader.
ta ut degen från kylen vänd upp degen på en långpanna med bakplåtspapper, mjöla brödet (håller fukt kvar i brödet och skyddar mot att brännas), skär några snitt med en vass kniv och kasta in i ugnen.

Jag tog ut min efter 45 minuter och den hade nog blivit ännu bättre med 10 till. Det gör inget om ytan blir lite svart.

När du tagit ut brödet låter du det stå minst 1h innan du skär upp det! Annars kommer du ha ett torrt tråkigt bröd när det väl svalnat.

Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar