måndag 7 oktober 2013

Pizzadeg

Jag har gjort en hel del pizza hemma och har provat en hel del olika recept. Det jag vill ha med en hemmagjord pizza är en tunn krispig botten och gärna lite tjockare fluffiga kanter.
Jag ska försöka gå gå förklara hur jag gör i detta inlägg men skulle något vara oklart så är det bara kommentera nedan.

Detta behöver du till ca 4-5 pizzor: 


  • 12 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvete
  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 40 g salt
  • 2 msk honung

NEJ ingen olja

Såhär gör du:

  • Häll upp vetemjölet och durumvetet på ett bakbord. Gröp ur ett hål i mitten så hålet är ca 25 cm i diameter.
  • Värm upp vatten så det är fingervarmt. Tillsätt jäst, honung och salt. Rör om försiktigt tills jästen är upplöst.
  • Häll i vattenblandningen i din fina mjölring.
    Rör i mjöl från kanten med en gaffel, men se upp så det inte blir hål i ringen, då har du vatten i hela köket :)
  • När du fått ihop en fast deg lägger du den i en bunke och mjölar degen lite och lägger på en duk.
  • Låt degen jäsa i ca 1 timma.
  • Nu är det dags att knåda degen. Detta för att ge degen spänst. Så knåda på i ca 10 minuter.
  • Dela sedan upp degen i till små bullar (så många som du vill ha antal pizzor).

  • mjöla på bullarna och lägg på handduk i 20-30 minuter. Sedan är det bara att kavla ut dem.

Se här hur spänstig degen är och genom att arbeta med degen med händerna så får du tunnare deg i mitten och tjockare kanter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar