Det är inte svårare än att koka ris och går väldigt snabbt!
En god risotto ska vara krämig men lite tuggmotstånd "al dente". Den ska serveras direkt då risotto fortsätter att koka av sin egen värme, annars blir den lätt torr och för mjuk.
Detta behöver du till ca 6 portioner:
- 300 g kantareller/trattkantareller
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl vitt torrt vin (inget skitvin då är det bättre att skippa vinet!)
- 12 handkupor med risottoris (2 st kupor per person).
- Ca 1,2 liter grönsaksbuljong (2 st buljongtärningar)
- 2 dl riven parmesan
- En klick smör
Såhär gör du:
- Förväll kantarellerna, tillsätt sedan en stor klick smör
- Tillsätt hackad vitlök
- Koka upp vatten i vattenkokare
- När vitlöken och kantarellerna är brynta lägger du i risottoriset och rör om i någon minut
- Tillsätt vitvinet och låt det reducera ned
- Blanda buljong med vattnet
- När vinet är borta så tillsätter du vatten, men bara så det precis täcker riset, du ska inte koka riset utan riset ska suga åt sig vätskan
- Rör om då och då, och tillsätt buljong med jämna mellanrum
- Riv parmesan
- Smaka av riset när du tror att det börjar närma sig klart, det ska vara tuggmotstånd men lite för mycket.
- Ta då av riset från plattan, tillsätt en skvätt buljong och all parmesan, salta och peppra och rör om.
- Lägg på locket och låt stå i 4-5 minuter.
Klart!
Servera direkt med en generös näve parmesan (i alla fall om jag får bestämma).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar