fredag 4 oktober 2013

Kanelbullar

Detta är recept på klassiska kanelbullar, lång jästid för att få mycket smak i bullen.


Detta behöver du:

Fördeg
  • 20 g jäst
  • 350 g vatten
  • 650 g mjölk
  • 1100 g vetemjöl special
  • 20 g strösocker (drygt 1 matsked)
Deg
  • Hela fördegen
  • 8 g salt (drygt 1 tsk)
  • 25 g mortlad kardemumma (cirka 2 1/2 msk)
  • 700 – 800 g vetemjöl special
  • 350 g strösocker (cirka 4 dl)
  • 320 g smör (rumstempererat)
  • 1/2 vaniljstång
Fyllning
  • 500 g smör 
  • 500 g socker 
  • 2 msk kanel 
Garnering
  • 1 st uppvispat ägg 
  • pärlsocker

Såhär gör du:


  1. Fördeg: Värm mjölk och vatten i en kastrull så det blir ljummet. Försiktigt nu så det inte blir för varmt! Fingervarmt!
  2. Ta fram en bunke och smula ner jästen. Häll över vätskan och rör tills jästen är helt löst.
  3. Tillsätt mjölet och rör tills allt blandats. Täck bunken med plastfolie och ställ varmt tills den jäst upp och nått den punkt där den liksom sjunker ihop igen. Det tog runt 4 timmar för mig (men beror på hur varmt och gosigt den har det). 



  1. Degen: Nu har ju inte jag någon hushållsassistent, men det är ju att rekommendera vid bullbak.Häll ned nästan allt mjöl, salt och kardemumma i bunken med fördeg.
  2. För om med slev tills det är tillräckligt blandat för att fortsätta vid bakbord.
    Degen kommer vara väldigt fast, men det löser sig när smöret kommer in i leken.
  3. Ha då i socker, smör samt en urskrapad vaniljstång och kör nu tills det blir en slät, glansig deg som känns lite klibbig men trots det inte fastnar. Här man kan behöva använda lite av det sparade mjölet, men ta det försiktigt för en alltför torr deg ger trista bullar.
  4. Nu är det bara knåda! Detta är ett träningspass för sig. Räkna med 15 minuter.
  5. Täck bunken med plast och ställ degen att jäsa 1 timme.
  6. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och fös ihop den till ene bulle. Dela i två delar och kavla ut dem en i taget.
  7. Jag kavlar ut ena halvan till en ruta som är cirka 60×80 cm . Skär rent kanterna så de blir räta.
  8. Blanda smör, strösocker och kardemumma i en skål och bred därefter på hälften av blandningen (andra halvan sparar man till degbiten som ännu inte är utkavlad). Därefter viker man ihop degen genom att ta tag i hörnen på ena kortsidan viker ner till en punkt som ligger 2/3-del ner. Ta tag i nedre hörnen och vik upp mot den nya övre kanten. Lite som att vika ihop ett gammaldags brevpapper.


Ta därefter en kniv eller allra helst en pizzaskärare och skär remsor utmed kortsidan som är cirka 0.8 – 1 cm breda. Dra ut dem lite, snurra runt fingrarna först ett varv runt och sen ett varv som en åtta och lägg därefter på ett bakplåtspapper med duktigt med mellanrum då de jäser ordentligt i ugnen sen.

Låt jäsa cirka 1 timme. Slå under tiden på ugnen på 220 grader så den är redo.

Grädda i ca 10 minuter tills att de är gyllenbruna.


Låt svalna på ett galler, eller hugg in direkt :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar