onsdag 2 oktober 2013

Friterade äppeldonuts med kardemummakaramellsås

Okej. Detta är en god dessert som går att slänga ihop snabbt. (Ingen idé att sätta igång någon kalorimätaren här.)



Recept

Frityrsmet:
75 g vetemjöl
2,5 msk maizena
1 tsk bakpulver
1 dl vatten
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel

Äpplen
3 st syrliga äpplen
Saften från en halv citron
1 dl socker
2 dl vatten 
ev. lite vitt vin

Kardemummakaramellsås
1 dl socker
1 dl vatten
2 tsk kardemumma

Såhär gör du frityrsmet:

Blanda mjöl, maizena och bakpulver i en liten bunke.
Tillsätt lite vatten i taget och rör om tills att du har en jämn slät smet.
Låt smeten vila i minst 20 minuter så den hinner resa sig.
Precis innan frittering tillsätter du socker och kanel.

Kardemummakaramellsås

Häll socker, vatten och kardemumma i en stekpanna eller liten såspanna.
Sätt på maxvärme och låt koka. När såsen börjar bli gyllenbrun så är det dags att ta av från plattan.
Tänk på att när såsen svalnar så stelnar den, så låt den inte bli för brun, då blir den stenhård när den svalnat.

Äpplen

Skala Äpplen (jag gjorde mina formade som munkar, men det är bara smaksak) lägg i en stekpanna med vatten, citronsaft och socker.
Koka upp, dra ifrån pannan och sätt på lock. 
Titta till efter någon minut, äpplena ska vara mjuka men inte så de faller sönder när du lyfter upp dem.

Nu kan du börja fritera, då jag inte har en fritös så kör jag med frityrolja eller matolja i kastrull.
Värm upp oljan till 180 grader.
Vänd äpplen i frityrsmeten (glöm inte tillsätta socker och kanel i smeten) och lägg i dem i oljan.
Det går väldigt fort så ta upp dem när de fått en fin gyllenbrun färg.


Servera allt direkt tillsammans med lite vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar