onsdag 9 oktober 2013

Amerikansk äppelpaj

Detta recept kommer från Leilas kokbok men med några få ändringar som jag tyckte passade bättre och är en riktigt äppelfylld upplevelse :)

Detta behöver du:

Mördeg
  • 150 g kallt smör 
  • 4 dl vetemjöl 
  • 1/2 dl florsocker 
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 12 stora svenska äpplen (om inte säsong så gillar jag Royal Gala)
  • saft av 1 citron
  • citronskal av en citron
  • 50 g smör
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 cm riven färsk ingefära

Såhär gör du:

Mördeg
  • Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. 
  • Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. 
  • Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning:
  • Sätt ugnen på 180 grader. 
  • Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. 
  • Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. 
  • Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor. 
  • Häll upp dem på en tallrik/skål och låt svalna. 
  • Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform runt 24 cm i diameter. 
  • Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.

  •  Fyll pajformen med de stekta äpplena. Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. 
  • Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket.
  • Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. 
  • Skär små snitt (som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Avnjut med vaniljglass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar