Detta behöver du:
Mördeg- 150 g kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 dl florsocker
- 1 ekologiskt ägg
- 1/2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 12 stora svenska äpplen (om inte säsong så gillar jag Royal Gala)
- saft av 1 citron
- citronskal av en citron
- 50 g smör
- 4 msk strösocker
- 2 tsk kanel
- 2 cm riven färsk ingefära
Såhär gör du:
Mördeg- Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor.
- Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
- Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor.
- Häll upp dem på en tallrik/skål och låt svalna.
- Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform runt 24 cm i diameter.
- Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.
- Fyll pajformen med de stekta äpplena. Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
- Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket.
- Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker.
- Skär små snitt (som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
Avnjut med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar