I Paris så är de som galna i dem; stressade parisare som går, springer och cyklar med baguetter kring lunchtid. När jag väl åt en så var jag lika fast, kan absolut tänka mig att äta en baguette med lite smör och en god salami eller skinka varje dag.
När jag kom hem så hittade jag ju självklart inte den baguette som jag åt runt hörnet på hotellet vid Cardinal Lemoine. Så jag fick ta och lära mig själv.
Då hittade jag Sebastien Boudet, som driver Le Petit France i Stockholm. Han kommer från en familj som vart bagare i Frankrike i generationer. Perfekt!
Han är väldigt mån om att du måste ha de BÄSTA råvarorna, för i slutändan så är det bara mjöl, vatten, salt och lite jäst.
Jag använder mig av Orga kvarns vetemjöl, det är billigt och väldigt bra (jag kommer göra ett inlägg om mjöl där jag går in mer på detta).
För att göra en baguette krävs mycket tid men inte så mycket arbete. Bli inte skrämda det handlar bara om planering.
Recept för 6-8 baguetter:
Dag 1 Polish:Blanda 1 liter vatten och 2 gram färsk jäst (gärna ekologisk). När jästen löst sig så blandar du i 1 kg mjöl. Nu lägger du på en handduk och låter degen stå över natten eller i 10-12 timmar.
Denna process kallas för polish och det var polackerna som tog med sig detta till Frankrike i slutet av 1800-talet.
Dag 2:
Nu borde du ha en ljuvligt doftande deg som är väldigt elastisk, det är gluten som har bildats!
Häll i 600 gram mjöl i din polish och 45 gram havssalt.
Nu ska du knåda. Knåda degen i 10-15 minuter, tills saltkristallerna löst upp sig och degen släpper från bakbordet.
Låt degen vila i 30 minuter under handduk (mjöla degen vid varje jäsmoment då håller sig mer vätska kvar i degen).
Nu ska du skära ut små bullar, gör så många du känner för, då jag har en bred ugn så vill jag göra breda baguetter och då krävs mer deg.
Mjöla och låt stå under handduk i 5-10 minuter.
Forma bullarna till baguetter genom att platta till dem, vika mot mitten två gånger och sedan rulla ut dem till smala långa korvar (lugn de kommer jäsa ordentligt).
Lägg dem på handduk som du viker upp mellan varje baguette, glöm inte mjöla under och över.
Låt jäsa 3-4 timmar (beroende på temperatur).
Sätt ugnen på 250 grader. Använd gärna baksten om du har, det gör skillnad.
När du slängt in baguetterna i ugnen häller du in en halv mugg vatten i botten på ugnen så ånga bildas, detta för att få en bättre skorpa och hålla baguetterna fuktiga.
Ta ut dem när de fått bra med färg.
Tänk på att inte skära upp brödet direkt. Vänta minst 30 minuter.
Nu är det bara njuta.
Oj vad långt det blev och jag känner att jag kan skriva så mycket mer om varje moment.
Gör så att om någon har någon fråga så är det bara kommentera så svarar jag så utförligt jag kan.
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar